Kompresija slikovnega materiala

Webless - Kompresija, slika prikazuje primež, ki stiska .jpg (sliko) datovteko
Delovanje splete strani je odvisno od mnogih dejavnikov. Velikost slike oz. prostor, ki ga le-ta zahteva, pogosto ob previsoki ločljivosti podaljša čas nalaganja spletne strani. To lahko odvrne obiskovalca ali bodočo stranko in negativno vpliva na uspešnost celotnega spletnega mesta.
Torej, kako lahko s to metodo izboljšamo čas nalaganja strani? Pri kompresiji slikovnega materiala poskrbimo, da slika ne bo večja kot njen največji prikaz na spletnem mestu. Dimenzija slik se meri v pikslih (ang. Pixel) in če dimenzija slike na spletni strani znaša 600 x 600 pikslov, imamo pa vstavljeno sliko ki meri 2000-3000 pikslov, to pomeni, da na spletni strani zasede ogromno prostora in tako podaljša čas nalaganja vsebine ter posledično celotne spletne strani. Taka slika lahko zahteva predhodno obdelavo, ki med drugim zajema pravilno poimenovanje in določanje atributov, primerno obrezavo slike, retušo in kompresijo, s tem pa spletno mesto ohranimo hitro in odzivno. Dobro je narediti pregled celotnega slikovnega materiala, saj le tako poskrbimo za kvalitetno optimizacijo.

Kompresija

Kompresija omogoča, da slikam s primernimi orodji zmanjašmo velikost, ki jo datoteka (slika) zasede na strežniku. Zakaj je hitrost pomembna, si lahko preberete tukaj. S pravilno izvedeno kompresijo, lahko dosežemo neopazno spremembno pri prikazu dejanske spletne strani, ki si nam prikaže na zaslonu. Celotna stvar se tako nalaga mnogo hitreje, v kombinaciji z nespremenjeno kvaliteto slike pa znatno prispeva k boljši uporabniški izkušnji.

Primer – 1 ne-optimizirana slika
Primer – 2 optimizirana slika (brez izgube vidne kvalitete)

Webless kompresija slik - Slika prikazuje pet majhnih kužkev - Slika služi prikazu koliko je možno sliko zmanjšati s kompresijo - Slika brez kompresije

Primer – 1
262,0 KB

Webless kompresija slik - Slika prikazuje pet majhnih kužkev - Slika služi prikazu koliko je možno sliko zmanjšati s kompresijo - Slika s kompresijo brez izgub na vidni kvaliteti

Primer – 2
40,0 KB

Pri kompresiji moramo biti previdni, saj lahko hitro uničimo sliko in ji poslabšamo kvaliteto, saj lahko ob pretiravanju zmanjšamo ločljivost slike do te mere, da se zmanjša število že zgoraj omenjenih pikslov (pixel) oz. slikovnih pik. Slike, ki se prikažejo na zaslonih naprav, s katerimi obiskovalci dostopajo do spleta, so posledično popačene, kar lahko uporabniku pusti slab vtis in ga odvrne od ponovnega obiska.To kar izgubimo pri velikosti datotek, pridobimo pri hitrosti spletnega mesta, zato je pomembno, da je izvedeno strokovno in natančno.

 

Primer – 3 optimizirana slika (z manjšo izgubo vidne kvalitete)
Primer – 4 optimizirana slika (z večjo izgubo vidne kvalitete)

Webless - Slika prikazuje pet majhnih kužkev - Slika služi prikazu koliko je možno sliko zmanjšati s kompresijo - Slika s kompresijo z manjšo izgubo na vidni kvaliteti

Primer – 3
33,6 KB

Webless - Slika prikazuje pet majhnih kužkev - Slika služi prikazu koliko je možno sliko zmanjšati s kompresijo - Slika s kompresijo z večjo izgubo na vidni kvaliteti

Primer – 4
20,0 KB

Primer – 1 = 262KB, Primer – 4 = 20KB – Tukaj lahko razberemo, da je bolj optimizirana slika bistveno manjša kot originala in tako zasede opazno manj prostora. Kot vidimo se slika na hitro (na manjši velikosti) ne razlikuje od originala, smo pa prihranili 242KB prostora in tako zmanjšali nalagalni čas spletne strani.

 

SEO slikovnega materiala

Slikovnemu materialu lahko izboljšamo tudi njegovo SEO vrednost in posredno izboljšamo uvrstitev v brskalniku. SEO za slike nam prav tako omogoča, da večjemu številu ljudi omogočate uporabo vašega spletnega mesta.

Za uspešen SEO pri slikovnem materialu moramo upoštevati več faktorjev, tukaj vam bomo predstavili 3 bolj pomembne faktorje, ki vplivajo na vaš SEO.

1. Velikost slike
2. Alt in title atributa