SEO Optimizacija

Webless - Seo optimizacija članek

SEO optimizacija ali Search Engine Optimisation (Optimizacija iskalnika) je danes nepogrešljiva optimizacija za vsako spletno stran. Dobra SEO optimizacija je ključnega pomena za pozicioniranje na seznamu iskanih rezultatov preko različnih brskalnikov (npr. Google, Najdi.si, …). Če vaša spletna stran ni optimizirana ali pa je njena SEO optimizacija slaba bo pozicionirana nižje na seznamu iskanih rezultatov, posledično pa bo prejela manj obiskovalcev. Dobra SEO optimizacija nam bo povečala obisk spletne strani, s tem pa tudi pospešila poslovanje.

Kaj iščejo brskalniki pri SEO optimizaciji?

Alegoritmi brskalnikov so napisani tako, da iskani pojem kar se da hitro in učinkovito privede do željenih spletnih strani. Sestavlja jih dolg list pravil, ki jih je potrebno upoštevati, da dosežemo uspešno SEO optimizacijo. Pomembno je, da v metapodatke vključimo ključne pojme, ki povzemajo vsebino spletne strani.

Besedilo: Na SEO optimizacijo pa moramo biti pozorni že pri samemu pisanju besedila, ki se bo nahajalo na spletni strani. Če želimo, da bo brskalnik našel spletno stran preko določenega pojma, moramo ta pojem čim večkrat omeniti v besedilu. Potrebna pa je tudi pazljivost, saj bi spletno stran, ob preveliki nasičenosti ključnega pojma, brskalnik uvrstil kot lažno spletno stran in jo izloči iz seznama rezultatov. To pa bi spet privedlo do neobiskanosti spletne strani, saj bi bila ta dosegljiva le preko vpisa direktnega URL naslova v brskalnik.

Hitrost: SEO optimizacija je pomembna tudi pri hitrosti nalaganja vaše spletne strani oziroa kako hitro se prikaže uporabikom. Če se spletna stran nalaga predolgo jo brskalniki označijo kot neuporabno ali nekoristno spletno stran in jo uvrstijo nižje v brskalniku. Seveda pa proces pozicioniranja deluje tudi obratno, če se spletna stran hitro odziva in je njen čas nalaganja kratek, jo brskalnik označuje z višjo prioriteto in jo pozicionira višje na seznam rezultatov.

Uporabniška izkušnja: Pri SEO optimizaciji je zelo pomembna uporabniška izkušnja. Spletna stran dosega kriterije dobre uporabniške izkušnje, če se hitro naloži, brez napak, prav tako mora biti spletna stran pregledna in preprosta za uporabo. Pri uporabniški izkušnji je potrebno paziti, da je pisava na spletni strani čitljiva in da so povezave na strani lepo urejene in pravilne, kar pomeni, da spletna stran ne vsebuje nobenih praznih linkov ali linkov, ki zavajajo (npr: “link”, ki vas usmeri na spletno stran katere tematika vas ne zanima).

Mobilnost: SEO optimizacija je pomembna tudi pri mobilnost vaše spletne strani. Mobilna spletna stran se prikaže na mobilniku drugače kot na tabličnemu računalniku ali pa na stacionarnem računalniku. Neprilagodljivost spletne strani je zelo moteča, saj se spletna stran naloži na vseh zaslonih enako, posledično bodo imeli obiskovalci spletne strani, ki do nje dostopajo preko mobilnikov slabšo uporabniško izkušnjo, ker elementi na spletni strani ne bodo prilagojeni na dimezijo zaslona, kar pomeni, da bodo en drugega prekrivali ali pa bo dolžina spletne strani predolga. Tako bi uporabnik bil primoran uporabiti drsnik, da poišče informacijo, ki ga zanima.

Prav tako je pri mobilnosti pomembna velikost spletne strani in sama izdelava spletne strani. Če je spletna stran prevelika, se bo na mobilnih napravah zelo dolgo nalagala, saj te naprave uporabljajo počasnejši mobilni internet.

Naslovi in opisi: Za dobro SEO optimizacijo so pomembni tudi naslovi in opisi spletnih strani. Pri sami izdelavi (lahko tudi kasneje, vendar zavzame bistveno več časa) spletne strani pravilno navedemo naslove in opise spletne strani. To je ena prvih stvari, ki jo preveri brskalnik. Kljub predhodni uspešni SEO optimizaciji, bo ta zamanj, če spletna stran ne bo vsebovala podatkov o naslovih in opisov spletne strani, saj bo imel brskalnik pri iskanju spleten strani težave.

Povzetek

SEO optimizacija je zelo pomembna in nepogrešljiva za katerokoli spletno stran, če želimo z njo pritegniti pozornost potencialnih uporabnikov. SEO optimizacija mora biti narejena pravilno, saj lahko z njo naredite več škode kot koristi, če ta ni narejena pravilno! Zelo dobro je prilagoditi besedilo na spletni strani tako, da ugaja SEO predpisom in si s tem zagotoviti višje mesto v brskalnikih. Zelo pomembno je, da je spletna stran hitra in prilagodljiva, prav tako pa je pomembna tudi dobra uporabniška izkušnja za vaše obiskovalce, saj si s tem lahko zagotovite ponoven obisk ali nakup.