Varno na internetu

V tem članku si bomo ogledali osem bistvenih področij, ki prispevajo k varnejši uporabi spleta. Uporaba interneta in pametnih naprav se vsak dan povečuje zato je pomembno, da govorimo tudi o varnosti na spletu in kaj lahko kot posameznik naredimo, da povečamo svojo varnost in zavarujemo osebne in druge podatke.

Kako biti bolj varen na spletu

Moč gesla
To kar slišimo neštetokrat pa vselej ne upoštevamo dovolj je uporaba močnega gesla. Na njegovo moč vpliva uporaba različnih znakov in črk kot tudi sama dolžina gesla (daljše je geslo, bolje). Za različne uporabniške račune in elektronko pošto je dobro uporabiti tudi različna gesla. To še posebej pride prav pri večjih, razširjenih hekerskih napadih kjer dostopijo do večje baze podatkov. V primeru, da imate enako geslo za vse lahko ta oseba z lahkoto dostopi do vseh elektronskih računov in elektronske pošte, ki je povezana v vašim imenom in priimkom, elektronskim naslovom in podobno.

Varna omrežja, Wifi
Tudi ob zahtevnem geslu lahko heker dostopi do osebnih in drugih podatkov preko internetne povezave. To ni problem, če smo doma saj imamo najvrjetneje usmerjevalnik, ki je zaščiten z geslom in šifrira/zakodira naše podatke. Problem pa je pri odprtih Wifi povezavah, npr v gostilnah, lokalih in podobno kjer po vsej verjetnosti usmerjevalnik ni zaščiten z geslom, v tem primeru je nepridipravemu v vašo napravo bistveno lažje vdreti. Pred tem se lahko zaščitimo z uporabo VPN (Virtual Private Data) programa, ki ustvari varno povezavo.

Požarni zid
Požarni zid ali (ang. firewall) blokira neavtoriziran vstop, njegovo bistvo je ločiti en odsek omrežja od drugega. Tudi če imate dobro zaščiteno omrežje je uporaba požarnega zidu zelo priporočljiva. Požarni zid zagotavlja, da so vse naprave povezane z internetom varne to je pa pomembno predvsem zaradi tega, ker veliko naprav nima svoje lastne zaščite ali varnostnih ukrepov kar pa je idealno za nekoga, ki želi zaradi različnih razlogov vdreti v vašo napravo.

Pazljivo klikanje vsebine
Mogoče se sliši smešno, vendar je še kako res. Veliko spletnih groženj danes temelji na lažnem predstavljanju ali oglaševanju pri čimer lahko dosežejo, da razkrijemo naše osebne podatke za lažne namene. Vse to lahko pride v obliki »spam« sporočil (e-pošte), sumljivih brezplačnih ponudb, prikupljivih povezav (ang, click bite), spletnih ugank in podobno, ki so narejene samo s tem namenom, da pridobijo naše podatke. Zaradi tega moramo biti še kako pazljivi pri oglasih ali obljubah, ki so preveč dobre da bi bile resnične in vrsto podatkov, ki jih npr. stran od nas zahteva. Tu so lahko pomembni tudi podatki, preko katerih bi nekdo potencialno prišel do naših gesel, uporabniških imen ipd.

Zaščita mobilnih telefonov
Kot osebni in namizni računalniki so lahko tudi pametni telefoni žrtev spletnega napada. Tem lahko grozi napad preko sumljivih ali nevarnih aplikacij ali pa samo prejeta povezava v sms sporočilu. Da se temu izognemo je najbolje sporočilo ignorirati ali pa kar izbrisati, brez odpiranja. Tudi odgovarjanje pošiljatelju je nepotrebno, še posebej če ga ne poznamo. Mobilne aplikacije posnamimo iz uradnih strani in preglejmo ali imamo vključeno mobilno zaščito.

Spletno nakupovanje
Pri spletnem nakupovanju, bančništvu in drugih občutljivih spletnih transakcijah je zelo dobro preverit, da se URL spletnega mesta začne s “https” in ne “http”. Črka “s” na koncu pomeni “secure” oziroma varno in je ponavadi obarvana zeleno ter na levi strani vsebuje še ikono ključavnice, prav tako zelene barve. To pomeni, da je spletna stran varna in uporablja šifriranje za premikanje podatkov, kar onemogoča drugim da bi jih prestregli. Pazljivi bodimo tudi na pravilno črkovanje spletnega mesta. Zgodilo se je že, da so bile spletna mesta oblikovana prav podobno ciljanim in uporabniki niso opazli, da se nahajajo ali pošiljajo osebne podatke nekomu drugemu. S preverjanjem (pravilno, slovnično črkovano ime )URL naslova to lahko hitro ugotovimo, na voljo pa imamo tudi več programov za varno iskanje, ki preverijo stanje spletnih strani.

Neavtoriziran vhod

Redno posodabljanje
Redno posodabljanje brskalnikov in programske opreme omogča le tem najnovejše varnostne popravke. To lahko naredite ročno ali pa v programu nastavite na avtomatsko posodabljanje.

Rezervne kopije
Spletne potegavščine so pogoste zato (spremljanje le teh preko različnih socialnih omrežij, spletnih mest ipd ki se ukvarjajo z omenjeno tematiko) bodite na njih pozorni in ne biti naivni. Pazljivost gre daleč, v vsakem primeru pa naredite varnostne kopije datotek, ki so vam pomembne in jih shranite na varno mesto. S tem se izognemo kasnejšim preglavicam izgube datotek ali vdoru v računalnik.