Vtičnik (ang. Plugin) in njihova uporaba 

Pri izdelavi spletnih strani, imamo na voljo mnoga orodja, ki omogočajo boljše delovanje in kvalitetnejšo izdelavo le-te. ”Plugin” ali po slovensko vtičnik je program, ki ga naložite v WordPress spletno mesto ali spletno trgovino. Njihova implementacija prinese dodatne funkcije, kot so uporaba različnih formatov datotek na spletu (Youtube, Vimeo etc.), možnost povezovanja socialnih omrežij, lahko služijo kot dodatna zaščita ali pa skrbijo za različne tehnične aspekte delovanja spletne strani, ki uporabniku niso vidni. Razlik med njimi je seveda več, zato je tudi pomembno, katerega za svoje spletno mesto izberemo.

NA KAJ NAJ BOM POZOREN?

Dejstvo je, da smo ob redni uporabi spletna konstantno izpostavljeni različnim virusom in vdorom. Neposodobljeni vtičniki lahko predstavljajo potencialne poti, prek katerih lahko pride do te skrajno nezaželjene situacije. Varnostne luknje se lahko pojavijo bistveno hitreje pri tistih vtičnikih, ki že dlje časa niso bili posodobljeni iz strani razvijalca. Dobro je, da so posodobitve vsaj mesečne ker na tak način že sam vtičnik ne zastara, razvijalec ga izboljšuje, posodablja in na dolgi rok zagotovi, da je vtičnik v dobri formi. Poleg tega, da na ta način vzdržuje optimalno delovanje vtičnika, tako hkrati poskrbi za večjo varnost podatkov vas in vseh potencialnih obiskovalcev spletnega mesta. Seveda je tu več dejavnikov, ki zajemajo končno odločitev pri izbiri najbolj koristnega, podatek o tem, kdaj je bil nazadnje posodobljen pa posledično igra precej pomembno vlogo.

Zanesljivo delovanje, ki je tudi posledica rednega posodabljanja vtičnika, je za izdelovalca spletnega mesta izjemno pomembno. Redno nadgrajen vtičnik je najbolj primeren za uporabo, saj se lahko zanesemo na optimalno delovanje le-tega, hkrati pa je možnost, da pride do nezaželjenih vdorov, minimalizirana.

 

Vtički se med seboj razlikujejo po funkcijah
Veliko mero pozornosti pa je potrebno nameniti vzdrževanju. To zajema pregled vseh uporabljenih vtičnikov, kjer se jih po potrebi posodobi na najnovejšo različico, ki je na voljo. S tem zagotavljamo konstantno kakovost in pravilno delovanje na spletnem mestu. Vzdrževanje je treba opravljati čimbolj pogosto, saj lahko že spletna stran, ki ima zelo malo vsebine in dodatnih funkcij, to zahteva tedensko, medtem ko je to pri spletnih mestih z veliko vsebine, dodatnimi funkcijami in večjim prometom, to potrebno izvajati skoraj dnevno. Redno pregledovanje tako poskrbi za izboljšano uporabniško izkušnjo in hitro ter nemoteno delovanje.
Kljub temu, da vtičniki prinašajo mnoge uporabne funkcije, je pretirana uporaba odsvetovana, saj ob prevelikem številu upočasnijo celoten sistem. Pomembno je, da izberemo le tiste, katerih uporaba je nujna.

Ob profesionalni izdelavi se lahko temu izognemo, saj določene funkcije vtičnikov nadomestimo ”ročno”, kar pomeni, da npr. s primerno kodo oblikujemo elemente, ki jih vidimo na spletni strani, za kar lahko sicer poskrbijo določeni vtičniki. To močno pripomore pri optimizaciji celotnega spletnega mesta, saj na ta način zasedajo veliko manj prostora in posledično močno zmanjšajo odpiralni čas spletne strani.

Natančna in kontrolirana uporaba vtičnikov, združena s pravilno implementacijo kode tako vodi do mnogo boljšega delovanja spletnega mesta, kar nudi precej boljšo uporabniško izkušnjo in navsezadnje bolj zadovoljne uporabnike. Strokoven pristop, natančnost in poznavanje tega področja so tako ključnega pomena za dobro delovanje kateregakoli spletnega mesta.